2011. április 7., csütörtök

PROGRAM HÉTVÉGÉRE: A GYERMEKVASÚT NAPJA


• Esemény dátuma: 2011. április 9. szombat

2011. április 9-én szombaton rendezik a hagyományos kisvasúti napot a Gyermekvasúton.

Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai

A Gyermekvasút napja – melyet hagyományosan minden évben április második szombatján rendezik meg – a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai rendezvénysorozat évadnyitó rendezvénye.

A Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai programsorozatot A Magyar Közlekedési Közművelődését Alapítvány indította útjára. A csatlakozó magyarországi és határon túli kisvasutak egy-egy napot kapnak, amikor bemutatkozhatnak a szélesebb nyilvánosság előtt. Rendszerint valami rájuk jellemző, saját programmal várják az érdeklődőket.



Mk45,2003 pályaszámú mozdony Széchenyi-hegy állomáson


A Gyermekvasút napja

A Gyermekvasút rendszerint a Széchenyi-hegyről induló különvonatozást kínál a kisvasúti napra ellátogatók részére. A vonatozást minden évben valami új, a kisvasúttal vagy közvetlen környékének látványosságaival kapcsolatos programmal színesítjük.

2011-ben a rendezvény főszereplője a tavaly elsőként újjáépített Mk45,2003 pályaszámú dízelmozdony lesz. Az esemény másik érdekessége a hűvösvölgyi vontatási telep meglátogatása lesz, amelyet 1951-ben nyitottak meg, idén tehát 60 éves.

Kisvasúti nap programja

2011. április 9-én szombaton reggel 9:30-tól térzenével várjuk a kisvasúti napra érkezőket Széchenyi-hegy állomáson.

A Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomása tömegközlekedési eszközökkel a Moszkva tér felől a következők szerint közelíthető meg: 59-es vagy 61-es villamossal a Városmajor megállóhelyig, majd a Fogaskerekű Vasúttal (60-as jelzésű járat) a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásig.

A rendezvényt 10:30-kor nyitják meg A Magyar Közlekedési Közművelődését Alapítvány zászlójának ünnepélyes felvonásával.

Ezt követően vonatozásra hívjuk a résztvevőket. A korábbi évek tapasztalata alapján idén is két különvonatot tervezünk indítani.

Az első kisvasúti napi különvonat 10:50-kor indul Széchenyi-hegy állomásról. A vonatot az Mk45,2003 pályaszámú dízelmozdony továbbítja. Ez az első a Gyermekvasút Mk45 sorozatú mozdonyai közül, melyet teljesen újjáépítettek. Az esedékes nagyjavítása során a már közel 40 éves motorját új, Caterpillar típusú motorral váltották fel. Az újjáépített mozdony lényegesen környezetkímélőbb, alacsonyabb fogyasztású és nagyobb teljesítményű lett. 2010 decemberében állt ismét forgalomba.

A második különvonat 10:56-kor indul Széchenyi-hegy állomásról. Ennek szerelvénye a nosztalgia motorvonati szerelvényéből áll majd. Az elöl haladó különvonat csak Szépjuhászné és Hűvösvölgy állomásokon áll meg. A másodikként közlekedő különvonat minden álláson megáll.

Szépjuhászné állomáson egy kis tízóraival és üdítővel kínáljuk majd a résztvevőket.

Az érdeklődők számára rövid, valóban alig néhány száz méteres sétát szervezünk az egykori budaszentlőrinci pálos kolostor közeli romjaihoz. Itt rövid megemlékezést tartanak majd a kolostorról és a szintén a közelben működő egykori Szépjuhászné vendéglőről.



Kolostorrom a Szépjuhásznénál


A különvonatok 12:50-kor, illetve 12:56-kor indulnak tovább Szépjuhászné állomásról. Hárs-hegy állomáson az elöl haladó különvonat nem, csak a másodikként közlekedő nosztalgia motorvonat áll meg.

A Hűvösvölgybe való megérkezés után ebéddel várjuk a kisvasúti nap résztvevőit a Gyermekvasutas Otthonépületben. A menü ez alkalommal is babgulyás és pogácsa lesz.

A délután folyamán meglátogatható lesz Hűvösvölgyben a Gyermekvasutas Múzeum és a Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakkörének kiállító terme.

Ezen a délutánon a hűvösvölgyi vontatási telep és a fűtőház szintén várni fogja a látogatókat. A kisvasúti nap résztvevői megtekinthetik a forgalomban éppen részt nem vevő járműveket és a műszaki bázis berendezéseit.



Vontatási telep és fűtőház Hűvösvölgyben


Részvételi jegy váltása

Részvételi jegy Széchenyi-hegy állomáson a rendezvény napján, azaz 2011. április 9-én szombaton reggel, a különvonatok indulása előtt váltható. A részvételi jegy a különvonatokon való utazásra, a programokon való részvételre és a hűvösvölgyi ebédre jogosít.

A részvételi jegy felnőttek részére 1000 Ft, tizennégy éven aluli gyermekek részére 600 Ft.

A Gyermekvasút napja A Magyar Közlekedési Közművelődését Alapítvány, a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány közös rendezvénye. Az esetleges programváltozás jogát a rendezők fenntartják.

Nincsenek megjegyzések: