2011. március 17., csütörtök

Program hétvégére

A Magyar Mese Ünnepe – ötvennél több alkotóval

2011. március 16.
bogyo_es_babocaA Magyar Mese Ünnepe kiadóktól függetlenül szeretné egy eseményre összehozni a gyerekkönyvek iránt elkötelezett alkotókat és olvasókat – a Millenáris ad otthont március 19-én délelőtt tíztől a hagyományteremtő, évente ismétlődő rendezvényként megálmodott, egész napos ünneplésnek, ahol ötvennél több szerzővel és illusztrátorral ismerkedhetsz meg személyesen.
Az elmúlt évtized rengeteg ragyogó új mesét termett – az alkotókkal együtt az illusztrátorok kitűnő új generációja is feltűnt a magyar gyerekkönyvek lapjain alkotásaival. A Magyar mese Ünnepe arra szeretne lehetőséget teremteni, hogy a szerzők és rajzolók végre minden felesleges külsőség nélkül találkozhassanak azokkal a gyermek és felnőtt olvasókkal, akik meséiket, rajzaikat jól ismerik, de személyüket talán kevésbé.
Hatalmas gyerekszobává változik a Millenáris Fogadó: csúszni-mászni való szőnyegekkel, játékokkal, rajzfilmekkel és mindenfelé mesekönyvvel, meseújsággal. A kecskeméti Katona József Könyvtár, továbbá a zuglói Cserepesház óriás-társasjátékai mellett különleges varázslepel, a „Mesetakaró” is itt lesz, amelyet több mint száz óvoda által készített képekből varrt össze a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány. Kézműves foglalkozások során rajzolni, festeni, ragasztani lehet, hogy elkészülhessen a gyerekek által megálmodott mesekönyv.
Részt vehetsz a „Mese-bálon”, ahol olyan meseszereplővé válhatsz, amilyenné csak akarsz. Persze kell hozzá némi ügyesség, furfang, hogy az itt található rongyokból, jelmezekből átváltozhass. Megtekinthetők a Versfilmek, azaz egy olyan, 29 részes, „mozgóképes kortárs gyermekvers antológia”, melyet az egyszervolt. hu szerkesztett és a MOME animáció szakos hallgatói készítettek el. (Erről többet itt)
Fél tizenegytől Bartos Erika, Bogyó és Babóca írója, rajzolója mutatja be a színpadon kedves figuráit. Tizenkettőtől Berg Judit, a rendkívüli népszerűséget elért Rumini-sorozat írója Bujtor Annával mutat be élőbábos előadást. Fél kettőkor Lackfi János költő, meseíró, „reneszánsz” ember lép a közönség elé verseivel, amelyek előadásában a Sajtkukacz zenekar lesz majd társa. Délután háromkor Bátky András, Pipogya alkotója folytatja a sort: mesét készít a jelentkező gyerekekkel a színpadon, amely történetben Takács Mari illusztrátor és Bognár Szilvi népdalénekes lesznek a segítségére. A napot végül fél ötkor Bognár Szilvia és zenekara zárja a Csintekerintő című produkcióval: egy, a világzenét és a népzenét gyerekműsorrá varázsoló koncerttel.
Az eseményen a szerzőkkel is lehetőséged lesz találkozni: több mint ötven meseíró és illusztrátor is megfordul majd a Millenárison nap folyamán. 10 és 12 óra között Bartos Erika, Nyulász Péter, Szíjj Ferenc és Tasnádi Emese mellett Agócs Írisszel, Gévai Csillával és Rófusz Kingával találkozhatsz; 12 és két óra között Berg Judit, May Szilvia, Kukorelly Endre, az illusztrátorok közül pedig Gyöngyösi Adrienn, Kőszeghy Csilla és Paulovkin Boglárka lesznek a vendégek. Kettő és négy óra között Bagossy László, Czigány Zoltán, Lackfi János és Marék Veronika mellett Pásztóhy Panka, Pikler Éva és Szalma Edit ad találkát az olvasóknak, négy és hat óra között pedig Bátky András, Nádori Lídia, az illusztrátorok közül pedig Kun Fruzsina, Maros Krisztina és Takács Mari várja a vendégeket, s lehet, hogy más meglepetés-vendégekkel is összeakadhattok majd a Millenáris Fogadóban.

1 megjegyzés:

Hajni írta...

Köszi a programajánlót! :)